logo Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Nieuws

17 juni Lezing 'Van Noorse zeerovers tot een vliegveld langs de Afsluitdijk'; verhalen uit de archieven van Súdwest-Fryslân

Archieven hebben vaak een stoffig en saai imago. Maar is dat terecht? Gemeentearchivaris Jack de Vries bewijst het tegendeel aan de hand van een aantal verhalen uit de archieven van Súdwest-Fryslân.

  • Waar: Cultuurhistorisch centrum De Tiid, Jongemastraat 2, Bolsward
  • Tijd: 19.30 uur
  • Meld je aan

 

Magie, emotie en avontuur

Archieven hebben een stoffig imago. Ga maar eens naar Google, zoek naar “historian”, en klik dan op afbeeldingen. Wat je dan ziet zijn oude mannen met dikke brillen en witte baarden die ergens eenzaam in een oud archief in saaie boeken bladeren. 

Wat Google alleen niet laat zien is de magie, de emotie en het avontuur die je kunt vinden in de archieven. In die van de vroegere gemeenten van Súdwest-Fryslân bijvoorbeeld, over Noorse zeerovers die ruim 800 jaar geleden de handelsbelangen van Staveren in de Oostzee bedreigden of een gemeenteambtenaar die een graai in de kas deed en met de Noorderzon vertrok. En wat te denken van een jonge dame uit Bolsward die ruim 60 jaar geleden Nederlands kampioene theeschenken werd, een huishoudster die maar liefst 75 jaar in dienst bij een familie was en vluchtelingen uit België en Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog die in Súdwest-Fryslân terecht kwamen? Dit is maar een greep uit de tienduizenden verhalen die in de archieven zijn te vinden.

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae