logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Nieuws

Fietstocht WOII | Ontdek verzet, voedselhulp en luchtoorlog rondom Bolsward, vanaf de fiets

Bijzondere fietsroute langs negen beleefplekken die meer vertellen over het verzet, onderduikers en de luchtoorlog in de omgeving van Bolsward. 

De 29 km lange route gaat onder andere langs het buurtschap Ugoklooster waar de geboorteboerderij van Titus Brandsma staat. Pater Titus streed tegen de Duitse bezetter en het Nationaal Socialisme en vóór de persvrijheid. Hij werd door de Duitsers opgepakt en stierf in 1942 in het concentratiekamp Dachau. Titus Brandsma werd in 2022 heilig verklaard.

Een andere markante plek op de route is het vliegeniersmonument bij Bolsward, waar in december 1942 een     B-24 bommenwerper is neergestort. Op de terugweg van Duitsland naar vliegbasis Tibenham in Norfolk werd het toestel door Duitse vliegtuigen aangevallen. Getroffen door Duits vuur stortte het neer op steenworp afstand van de boerderij van de familie Witteveen.  

De start is vanuit Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. Bij de start krijgen de deelnemers de nodige uitleg over de route. Onderweg is er in Reahûs gelegenheid voor koffie en oranjekoek in café “De Ree”. Ook is daar informatie te krijgen over de routes van de andere vier musea.

Zaterdag 13 april | 14:00 uur
De kosten bedragen € 7,50 per persoon (inclusief museumbezoek en koffie met oranjekoek)

Aanmelden kan hier > 

 

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae