logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Nieuws

Weken van WOII - Ervaringen, herinneringen en andere bijzondere activiteiten

Van 13 april tot en met 5 mei staat Cultuur Historisch Centrum De Tiid in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Wat gebeurde er allemaal tijdens de oorlog in Bolsward en omgeving en hoe hebben de inwoners dit ervaren?

Tijdens de Weken van de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende activiteiten en tentoonstellingen in Cultuur Historisch Centrum De Tiid. Er is extra aandacht voor lokale geschiedenis, wat prachtig tot uiting komt in verhalen die vertelt worden door mensen uit Súdwest-Fryslân die de oorlog meegemaakt hebben. Op verschillende dagen delen zij hun verhaal en herinneringen in De Tiid, een bijzondere ervaring. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen, een toneelstuk en een vrijheidsdiner.

Programma Weken van de Tweede Wereldoorlog

Fietsroute WOII - Omgeving Bolsward
Bijzondere fietsroute langs negen beleefplekken die meer vertellen over het verzet, onderduikers en de luchtoorlog in de omgeving van Bolsward.

Zaterdag 13 april | 14:00 uur € 7,50
Meer informatie en aanmelden >

Punt van aandacht: Graag contant en zoveel mogelijk gepast afrekenen. Pinnen is niet mogelijk. 
Inloop vanaf 13:30 uur. Fietsen kunt u neerzetten in de binnentuin van het museum (Wipstraat) en hier kunt u via de zij-ingang binnenkomen. 


Lezingen

Hylke Speerstra, Dinsdag 16 april | 19:30 uur
Speerstra beleefde bijna op de kop af 79 jaar geleden de bevrijding van Bolsward. De Fryske skriuwer bekijkt de donkere tijd van ’40 - '45 door de bril van een schooljongen van acht, maar ook als 87-jarige schrijver die in de ban raakte van de kracht en het belang van het vertellen van verhalen.  ”Grutte skiednis kin ferteld wurde yn lytse ferhalen dy’t ta de ferbylding sprekke” volgens Speerstra.

Willem Haanstra, Donderdag 25 april | 19:30 uur
Bolsward in oorlogstijd
Haanstra vertelt het aangrijpende verhaal over verraad, verzet en verdriet in een kleine stad.

Alexander Tuinhout, Donderdag 2 mei | 19:30 uur
Geborgen verleden
Begin september 2023 werd begonnen met de berging van de Britse bommenwerper Lancaster ED603 op de bodem van het IJsselmeer. Het vliegtuig kwam daar op 13 juni 1943 terecht nadat het was neergeschoten door een Duitse nachtjager, afkomstig van het vliegveld Leeuwarden. De gehele bemanning kwam om het leven. Drie bemanningsleden spoelden tijdens de oorlog niet aan op de Friese kust en raakten vermist. Hun stoffelijke resten werden tijdens de vliegtuigberging teruggevonden. De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) werd door de gemeente Súdwest-Fryslân – die de regie voerde over de vliegtuigberging – in de arm genomen om historisch onderzoek te verrichten en contacten te leggen met nabestaanden van de bemanningsleden. De Stichting is in Fryslân al vele jaren actief om de herinnering aan de luchtoorlog levend te houden door het geven van lezingen en het plaatsen van monumenten en informatiepanelen. Historicus Alexander Tuinhout, secretaris van de Stichting, vertelt over de bemanning van de ED603, de laatste rampzalige vlucht van het toestel en het verloop van het bergingsproces.

Vrijheidslezing Willy Boersma en Gerrit de Haan, Zondag 5 mei | 19:30 uur


Workshop oorlogsbronnen – Gemeentearchief Súdwest-Fryslân & Fryske Marren
Tijdens de workshop Oorlogsbronnen gaan we in op hoe je onderzoek kunt doen in het archief en online betreffende archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 20 april | 10:30 uur


Verhalenochtend
Oorlogservaringen en andere bijzondere verhalen

Donderdag 18 april | 10:00 - 12:00 uur
Klaas Groeneveld - juli 1944: Breezanddijk – Piloot Menzies en de 4 geheim agenten
Op de nacht van 5 en 6 juli werd een RAF-toestel HUDSON FK 790 neergeschoten bij Breezanddijk. Hierbij kwamen 4 RAF mannen en 4 Nederlands geheimagenten om en werden begraven te Makkum. Klaas Groeneveld zal uitgebreid stilstaan bij dit verhaal.

Woensdag 24 april | 10:00 - 12:00 uur
Anton van der Weide – De vijf van Bolsward
Anton van der Weide zal vertellen over hongerevacués en voedseltransporten. Vijf Bolswarders, waaronder de vader van Anton speelden een grote rol in het brengen van voedsel naar het westen, en het ophalen van kinderen om die in Friesland onder te brengen. Wie waren deze mannen? En waarom waren de voedsel transporten van belang? Tijdens deze verhalenochtend krijgt u daar de antwoorden op.

Nena Huizinga – Oorlogsverhalen van Súdwest-Fryslân
Nena Huizinga zal enkele verhalen die door middel van de oproep zijn binnen gekomen tijdens deze verhalenochtend vertellen. Persoonlijke verhalen van (voormalige)inwoners van Súdwest-Fryslân. Over Johannes Kingma, een man in verzet, over onderduikers en vervalste persoonsbewijzen, het verhaal van Sake Lanting en zo nog enkele toelichtingen.

Vrijdag 26 april | 10:00 - 12:00 uur
Janny Rollema – Kind in de oorlog
Tijdens deze verhalenochtend zal Janny Rollema haar eigen verhaal vertellen. Hoe heeft zij de oorlog in Bolsward meegemaakt?

Trienke Postma - Ervaringen
Ook Trienke Postma zal haar eigen ervaringen van tijdens de oorlog vertellen tijdens deze verhalenochtend.

Dinsdag 30 april | 10:00 - 12:00 uur
Klaas Groeneveld – De bevrijding
Hevige strijd tussen Canadezen en de Duitsers, op 15, 16, 17 en 18 april te Witmarsum, Pingjum, Wons, Makkum. Vele doden, en een massagraf te Pingjum op de vuilnisbelt. (Pas in 1948 overgebracht naar de Duitse begraafplaats te IJsselsteijn, Limburg). Dit is een langer verhaal, dat ook wel 45 minuten in beslag neemt, vanwege de zeer vele heftige gebeurtenissen in deze dagen.

Nynke de Vries – Dagboekervaringen
Nynke vertelt over haar moeder en leest voor uit het boek dat over haar moeder gaat (aan de hand van het dagboek dat haar moeder bijhield).


Stadswandeling
Wandel onder begeleiding van een stadsgids langs diverse locaties in Bolsward die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop is er ruimte om met elkaar na te praten.

Donderdag 2 mei | 14:00 uur

 


Theatervoorstelling De Uittocht - Pingjum onder vuur
De historie komt tot leven tijdens een theatrale vertelling door vier generaties Bakker, ex-Pingjumers. Alle dorpen rondom Pingjum zijn bevrijd door de Canadezen, maar in Pingjum heeft de Duitse bezetter zich verschanst in boerderijen en loopgraven. Ze geven zich niet zomaar over… Prachtig beeld en geluid ondersteunen de vertelling (tekst en regie: Gerda Holzhaus) en de muziek (Bob Driessen) Beide van Nieuw Atlantis.

Vrijdag 3 mei | 14:00 middagvoorstelling en 19:30 avondvoorstelling

 

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae