logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Nieuws

Bijzondere tentoonstelling rondom de bij Bolsward neergestorte B-24 bommenwerper

In Museum De Tiid is een tentoonstelling ingericht rondom de crash van een Amerikaanse bommenwerper, op 22 december 1943 in een weiland net buiten Bolsward. 

Op dit land staat de boerderij van de familie Witteveen. Huidige bewoner Tonny Witteveen heeft een grote verzameling onderdelen van de bommenwerper in bezit, die nu te zien zijn in Museum De Tiid. Tonny heeft ook contact gezocht en gevonden met familieleden van de omgekomen piloot Norman Nelson, van wie hij een aantal bezittingen ontving die ook tentoongesteld zijn. 

De Amerikaanse B-24 bommenwerper, Snowgoose, maakte deel uit van een eskadron Liberators, dat een spoorwegemplacement in het Duitse Osnabrück moest bombarderen. Hoewel het toestel het doel bereikte, lukte het vanwege een technisch defect niet om de bommen af te werpen. De bemanning zette koers terug naar vliegbasis Tibenham in het Britse Norfolk, maar werd onderweg door patrouillerende Duitse vliegtuigen boven Fryslân gezien en aangevallen. Er volgde een zware strijd waarna het toestel neerstortte bij Bolsward, op een steenworp afstand van de boerderij van de familie Witteveen. De bommen werden niet voor de landing gedropt en explodeerden tijdens de crash. Hierbij kwam de gehele bemanning om het leven. Na de oorlog werd de bemanning herbegraven in de Verenigde Staten.
 

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae