logo Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Nieuws

'Wat staat daer?’ Geef je op voor cursus oud schrift leren lezen

Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich bezighouden met de geschiedenis, bijvoorbeeld van hun stad of dorp of misschien wel van hun familie.

Iedereen die daarbij bronnen gaat bestuderen zal al snel in handgeschreven documenten terecht komen. Eerst zijn ze nog wel te lezen, maar hoe verder terug in de tijd hoe lastiger dat wordt: het taalgebruik en de spelling zijn anders en de handschriften lijken niet meer op wat we gewend zijn.

Acht bijeenkomsten

Deze cursus laat je in acht bijeenkomsten kennis maken met die handschriften, waarbij als vanzelf ook het taalgebruik en de spelling aan de orde komen. Tijdens die bijeenkomsten worden teksten besproken die jij tevoren als huiswerk meekrijgt.

Verleden dichtbij halen

Stapsgewijs gaan we terug in de tijd en raak je vertrouwder met stukken die eeuwen terug zijn geschreven. Het lezen van oude documenten maakt het mogelijk om het verleden als het ware dichterbij te halen en helemaal zelf te ontdekken hoe het er aan toeging. Jij zult er versteld van staan hoeveel er nog te ontdekken valt in oude archieven!

Meer informatie

  • Waar:  Cultuurhistorisch centrum De Tiid, Jongemastraat 2, Bolsward
  • Wanneer:  3, 10, 17 en 24 november, 1, 8, 15 december en 5 januari
  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • Kosten:  25 euro per persoon te voldoen bij de eerste bijeenkomst
  • Aanmelden: via j.b.devries@sudwestfryslan.nl
  • Aantal deelnemers: maximaal 10. (De cursus is inmiddels volgeboekt, maar je kunt je blijven aanmelden. Je komt dan op de wachtlijst te staan).

 

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae