logo Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Het tragisch einde van radiopionier Hans Idzerda

De vroegere gemeenten van Súdwest-Fryslân hebben vele bekende Nederlanders voortgebracht.

Zoals P.S. Gerbrandy, geboren in 1885 in Loënga. Hij was minister-president in ballingschap in Londen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Of Pim Mulier (Witmarsum, 1865), die wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne sport in Nederland.

Minder bekend is Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit de voormalige gemeente Baarderadeel (geboren in 1885 in Weidum). Hij verzorgde vanaf 6 november 1919 de allereerste radio-uitzendingen in Nederland. Met recht dus een radio-omroeppionier. ‘ IDZ’ , zoals hij ook wel werd genoemd, kwam in 1944 op tragische wijze om het leven, toen hij op zoek ging naar de restanten van een neergestorte V2-raket in Den Haag. Hij werd betrapt door een Duitse patrouille, die hem aanzag voor een spion, en standrechtelijk geëxecuteerd. Bekijk de documentaire die Omrop Fryslan over hem maakte.

In onze archieven bevinden zich twee dossiers over ‘IDZ’. Wil je ze inzien? Maak dan een afspraak via archief@sudwestfryslan.nl met vermelding van Goinga-collectie nr. 78 en archief Baarderadeel 1916-1983, nummer 1636. Je kunt de stukken raadplegen in de studieruimte in Cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward op werkdagen tussen 9 en 16 uur. 

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae