logo Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Nieuws

‘Tijdreis door Súdwest-Fryslân’; website voor basisschoolleerlingen online

Kinderburgemeester Jan Eise Kruithof van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft woensdag 6 juli de website ‘Tijdreis door Súdwest-Fryslân’ gelanceerd.

Wethouder Petra van den Akker: “Als gemeente willen wij verhalen vertellen over onze geschiedenis en mensen die meer willen weten hierbij helpen. Dit doen wij door onze archieven goed toegankelijk te maken, lezingen te organiseren en veel geraadpleegde archiefstukken te digitaliseren. Doel van deze website is om basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de rijke historie van de gemeente. Over bijvoorbeeld oude kloosters die hier hebben gestaan, de waag in Workum, de watersnoodramp in 1825 en de Tweede Wereldoorlog.”

De website bevat informatie over de late Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, die per eeuw via een toegangspoort is te bereiken. Achter elke poort is informatie te vinden over het bestuur, de samenleving, gebouwen en voorwerpen. Ook bevat elke poort een kwis voor de basisschoolleerlingen.

De site, die is te bereiken via de knop ‘Tiidreizen’ op deze website, is gemaakt door Ruby de Vries, studente Master Geschiedenis Vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het kader van haar masterstage bij het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân in Bolsward van februari tot en met mei 2022. 

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae