logo Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Nieuws

Historische films van steden en dorpen in Súdwest-Fryslân

Dankzij de medewerking van het Fries Filmarchief kun je nu een groot aantal films van steden en dorpen in Súdwest-Fryslân bekijken.

Het betreft films die zijn gemaakt door de Enschedese zakenman Johan Willem Lambertus Adolfs (1917-1977)  Tussen 1948 en 1970 gaf hij opdracht tot het filmen van bijna 1500 Nederlandse dorpen en plaatsen, waaronder circa 170 keer in Fryslân en bijna 30 in Súdwest-Fryslân.

Creatieve handelsgeest

Adolfs was geen geboren filmmaker, maar had een creatieve handelsgeest. Als jongeman handelde hij in tabak, maar toen de invoer ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog stil kwam te liggen, moest hij op zoek naar een ander bestaansmiddel. Hij stortte zich op het maken van geluidsopnames op grammofoon. Het experiment bleek weinig succesvol, maar bracht hem wel op het idee van filmopnames. De federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen zag er wel wat in. Door tegen betaling een film van het dorp te vertonen konden muziekverenigingen immers geld inzamelen voor nieuwe uniformen of instrumenten.

(bron: www.friesfilmarchief.nl

Bekijk de films.

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae