logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Nieuws

Bijzonder verhaal van een bezoeker aan het Gemeentearchief

14 juni jl. bracht een mijnheer (hierna te noemen M.) een bezoek aan het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân. Niets bijzonders zou je denken. Totdat hij de reden van zijn bezoek vertelde.

20 jaar geleden was hij bij een medium geweest omdat hij wilde weten wie zijn beschermengelen (gidsen) waren. Het medium (een vrouw) kwam met twee namen, waaronder een zekere Matthias Cats. Die man blijkt dus daadwerkelijk te hebben bestaan, zo liet M. zien. Deze Matthias Cats gaf aan het medium de boodschap door dat M. in een vorig leven (in de zestiende eeuw) in Bolsward woonde, op de Snekerpoort.

M. kwam als kind vaak in het klooster van de Minderbroeders in de Broerekerk en raakte daar gefascineerd door de muziek van de kerkklokken. Zo werd hij in zijn vorig leven beiaardier in die kerk. M. is zelf (dus in zijn huidige leven) ook beiaardier, zo vertelde hij. Hij bespeelt daarnaast nog tal van andere instrumenten. Hij  kwam met twee namen van wie hij sterk vermoedt dat hij het geweest zou kunnen zijn of dat het familie van hem was in dat vorige leven. Deze namen stonden in de Burgerboeken van Sneek en Bolsward. Verder vertelde M. dat hij destijds begraven is links van de Broerekerk. Dit was vroeger inderdaad een kerkhof.

Dit artikel is met toestemming van M. gepubliceerd.

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae