logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Nieuws overzicht

Huis van verhalen, Museum De Tiid

EIGENTIJDS MUSEUM, Frysk erfgoed met een verhaal

In Huis van verhalen, Museum De Tiid vertellen we met onze collectie de boeiende verhalen over Zuidwest Fryslân ‘Súdwesthoeke’ in de volksmond en in het bijzonder Bolsward.
We geven verdieping en perspectief aan de tijd van vroeger en nu, door historische en hedendaagse verhalen te combineren en te tonen vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven.

Zo komt het verleden tot leven in bijzondere collectiepresentaties en wordt het verhaal verteld door opmerkelijke sleutelfiguren als priester-journalist Titus Brandsma, de zeventiende-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx, de vrijheidsstrijder Grutte Pier en de vooruitstrevende Trijntje Hilarides, die in 1892 op 24-jarige leeftijd in Zurich de eerste vrouwelijke directeur van een zuivelfabriek werd.

DUIVELSE DILLEMA’S, wat vind jij?
De bezoekers van Museum De Tiid krijgen in de vaste presentaties dilemma’s rondom geschiedenis en identiteit voorgelegd. Hoe kijken huidige inwoners van het gebied naar hun gemeenschappelijke geschiedenis en hoe reageert de rest van de bezoekers daar op? Was Grutte Pier een redder of een rover? Moet het Fries een verplicht eindexamenvak worden? Bezoekers van Museum De Tiid mogen op speelse wijze hun mening geven.

STADHUIS , roemrijk verledenEen belangrijk onderdeel van Museum De Tiid is het voormalig historisch stadhuis van Bolsward (Boalsert). Het stadhuis is gebouwd van 1614 tot 1617, tijdens het twaalfjarige bestand in de Tachtigjarige Oorlog.
Bij de bouw was een belangrijke rol weggelegd voor Jacob Gysberts, de vader van de dichter Gysbert Japicx. Hij vervaardigde de bijzondere houten portaal en het houtsnijwerk van de open haard in de historische raadszaal.
De zaal, waar de gemeenteraad van Boalsert tot 2011 vergaderde, bevat veel prachtige decoratieve elementen. Het was eeuwenlang het kloppend hart van de politiek. Vandaag de dag is de raadszaal ook in gebruik als trouwlocatie en vergaderplek.

VERHALEN UIT DE MIENSKIP, van en voor iedereen
In de tentoonstellings- en presentatiezalen van het historisch centrum staat de hedendaagse ‘mienskip’ (gemeenschap) van Zuidwest Fryslân centraal. In het atrium, de etalage, op de vide en in de Mienskipszaal organiseert of faciliteert het museum lokale initiatieven van kunstenaars, onderwijsinstellingen en verenigingen met het vertellen en presenteren van hun verhaal.

MUSEUM OP MAAT, verzorgd dagje uit
Al eens gedacht aan een bijeenkomst met familie, vrienden of collega’s in het voormalige stadshuis? De combinatie van rondleiding en lunch bij Blend Eten & Drinken is zeker de moeite waard. Een unieke locatie, waar alle faciliteiten ter beschikking staan. Maatwerk is mogelijk. Kijk op www.blendbolsward.nl>> voor meer informatie of bel met 06-25021640.Informatie over de programmering, boekingen, mogelijkheden en activiteiten kun je vinden op www.detiid.nl>>
of bel met 0515-534333. Mailen kan ook naar info@detiid.nl.

Beleef Bolsward , Elfsteden hart van Fryslân
In De Tiid is een VVV-informatiepunt gevestigd en daar is alle informatie over Bolsward en de wijde omgeving te vinden. Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Onze medewerkers staan voor je klaar en bieden je de mogelijkheid om er een gezellig dagje uit van te maken. Een bezoek is te combineren met een uitgebreide rondleiding door het gebouwencomplex of een stadswandeling door het centrum van Bolsward. In de zomermaanden behoort een rondvaart door de idyllische stadsgrachten tot de mogelijkheden. Bolsward, ook wel omschreven als het Elfsteden-hart van Fryslân, is het startpunt voor een verdere ontdekkingstocht in het zuidwesten van Fryslân.

Hoe kun je ons bereiken? bezoek Museum De Tiid

Museum De Tiid
Onderdeel van Cultuur Historisch Centrum De Tiid
Jongemastraat 28701 JD Bolsward
Web: www.detiid.nl
Mail: info@detiid.nl
Tel: 0515-534333

Parkeergelegenheden

Plein 1455 en Badweg 5 (± 5 minuten lopen).
Bereikbaarheid openbaar vervoer
Vanaf treinstation Sneek rijdt Arriva-bus 98 in 20 minuten naar halte Busstation Bolsward.

Openingstijden Museum de Tiid

dinsdag 11:00 - 17:30
woensdag 11:00 - 17:30
donderdag 11:00 - 17:30
vrijdag 11:00 - 17:30
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 12:00 - 17:00*

Op feestdagen gesloten  |  * Alleen tijdens schoolvakanties 

Boek de rondleiding minimaal 14 dagen voor je bezoek aan het museum via info@detiid.nl of bel met 0515 - 534333.

Voor meer prijzen en voorwaarden 

Datum

03 oktober 2023

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae