Beeldend kunstenaar Stefan Belderbos zoomt met zijn fotoserie Klei van de Krim, in op een akker in de Lytse Bouhoeke, de streek rond Arum, Kimswerd, Pingjum en Witmarsum. Klei van de Krim toont zowel de schoonheid als de onherbergzaamheid van dit akkerlandschap.
De akkers van de Krim liggen in het gebied waar vroeger de Marneslenk stroomde; een oude zeeverbinding voor de stad Bolsward. Met het dichtslibben en inpolderen van de Marneslenk verloor Bolsward in de Middeleeuwen deze verbinding met de zee. Maar daar stond tegenover dat de kleigrond van dit nieuwe land zeer vruchtbaar was en welvaart bracht voor de stad en omgeving. De landbouw kwam hierdoor tot bloei.
In de vorige eeuw veranderde het landschap van de Lytse Bouhoeke door ruilverkaveling en schaalvergroting van de landbouw. Grotere machines, nieuwe pesticiden en een lager waterpeil maakten grotere akkers mogelijk die een hogere opbrengst gaven. Het landschap werd ‘onttoverd’ door de nadruk op functionaliteit en productiviteit.
De akker die Belderbos fotografeerde werd ook deels rechtgetrokken en vergroot maar behield zijn naam. Met de fotoserie en video wil Belderbos laten zien dat het agrarische landschap nog steeds ‘betoverd’ kan worden. Het landschap is meer dan een productiemiddel voor aardappelen, maïs en bieten. Het kent zijn eigen bezieling en roept nieuwe verhalen op. Belderbos probeert deze verhalen op te diepen uit de klei.
Beeldend kunstenaar Stefan Belderbos initieerde na zijn verhuizing naar Witmarsum diverse projecten over het Friese landschap. Ook schreef en regisseerde hij een aantal theatervoorstellingen zoals Kerk van Klei (Witmarsum 2019) en Dijk vol dromen (Pingjum 2014). Zijn werk bestaat uit installaties, performancekunst, video en fotografie. Zie voor meer informatie over zijn werk: www.stefanbelderbos.nl