logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Auteursrecht en privacy

Auteursrecht

Diverse afbeeldingen op de beginpagina van deze site en bij de nieuwsberichten, zijn met toestemming van de eigenaars Adema Architecten en Petra Kroon gepubliceerd.

Voor  beeldmateriaal in de beeldbank geldt dat jij dit voor zover het openbaar is mag inzien. De meeste foto’s zijn openbaar tenzij het tegendeel blijkt. Evenals bij openbare archiefstukken mag jij voor eigen gebruik een kopie of reproductie maken of laten maken. Als je echter beeldmateriaal openbaar wilt maken, dat wil zeggen gebruiken voor het doen van publicaties, dien jij toestemming te vragen en na te gaan of het beeldmateriaal auteursrechtelijk beschermd is. Onder openbaar maken wordt verstaan:

Het is niet zonder meer toegestaan om beeldmateriaal op deze website openbaar te maken. Onder openbaar maken wordt verstaan:

  • Het publiceren in boeken, tijdschriften, brochures, kalenders, reclame-uitingen e.d.
  • Het publiceren op internet
  • Het tentoonstellen in een openbare ruimte
  • Het uitzenden op radio en/of televisie

Van wie heb jij toestemming nodig?

Voor de publicatie van stukken uit het (openbare) archief heb jij toestemming nodig van de gemeentearchivaris of de directeur-bestuurder van de Stichting Historisch Centrum Westergo. In jouw verzoek om toestemming moet je duidelijk aangeven:

  • welk materiaal jij openbaar wilt maken
  • hoe  jij het materiaal openbaar wilt maken (boek, tentoonstelling, radio etc.) met vermelding van oplage (bij boek) of duur (tentoonstelling).

Deze toestemming wordt in principe altijd verleend onder voorwaarde dat jij een bewijsexemplaar toestuurt en dat jij het materiaal met correcte naams- en bronvermelding publiceert.

Indien het materiaal auteursrechtelijk beschermd is, dien jij ook  toestemming te vragen aan de auteursrechthebbende(n). De auteursrechthebbende kan de gemeente Súdwest-Fryslân zijn, maar het kan ook de Stichting Historisch Centrum Westergo of een derde zijn. Wanneer het auteursrecht bij de gemeente Súdwest-Fryslân of de Stichting Historisch Centrum Westergo berust hoef jij daarvoor niet apart toestemming te vragen. Wanneer het auteursrecht bij derden berust, ben jij wettelijk verplicht hen toestemming te vragen. Hiervoor ben jij zelf verantwoordelijk.

Om de rechthebbende te achterhalen kun je contact opnemen met de gemeentearchivaris of de directeur-bestuurder van het Historisch Centrum Westergo. Wanneer de rechthebbende niet te achterhalen is kun je onder meer contact opnemen met

Burafo (Stichting FotoAnoniem)
Amstelveenseweg 88-90
1075 XJ AMSTERDAM
e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.burafo.nl/

De stichting FotoAnoniem beschikt over een uitgebreid adressenbestand en kan jou nader informeren. Vrijwel altijd zal de auteursrechthebbende jou vragen een financiële vergoeding te betalen voor de openbaarmaking. Voor richtprijzen zie: http://www.fotografenfederatie.nl/.

Privacy

Zowel de Stichting Historisch Centrum Westergo als het gemeentearchief hanteert de privacyverklaring van de gemeente Súdwest-Fryslân. De bibliotheken Mar en Fean heeft een eigen privacyverklaring

 

 

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae