logo Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Archiefstuk van de maand februari

In het gemeentearchief hebben wij allerlei verschillende archiefstukken, de meesten opgemaakt binnen de gemeentelijke organisaties.

Markstraat in Sneek

Maar wij hebben in het archief ook veel gedeponeerde en particuliere archieven. Deze maand lichten wij een stuk uit die uit die archieven komt. Namelijk een boek uit het archief van de buurtvereniging van de Marktstraat in Sneek, waarin de geschiedenis van Sneek en de Marktstraat wordt beschreven door S. Haagsma.

Haagsma schrijft het boek in 1902 en beschrijft eerst de geschiedenis van Sneek en de Marktstraat, waarbij hij in gaat op het ouderdom van de stad, de ligging en de gebouwen. Zo schrijft hij: ‘Was Sneeck, zoals wij zagen, in 1207 nog slechts eene buurt, een gehucht, ook in 1268 komt het nog alzoodanig voor. In 1294 was het echter al eene met stedelijke privilegiën voorziene, en met grachten en wallen omgeven stad.’

Straatbeeld

Lezend door het boek komt er allerlei informatie naar boven, zo ook over het straatbeeld. Haagsma beschrijft dat de straatverlichting bij donkere avonden, doormiddel van lantarens werden verlicht, sinds het jaar 1693, en later, vanaf 1859 verlicht door middel van gas. Dat de luifels in het begin van de 19e eeuw nog aan de huizen aanwezig waren, maar ingevolge van het stedelijk reglement van 5 september 1821, binnen de daarop volgende tien jaar moesten worden weggeruimd.

De Kroniek van Napjus

Haagsma refereert in het boek veel naar Stadsmajoor Eelco Napjus. Napjus beschreef in 1772 de geschiedenis van Sneek, het boek stond bekend als ‘de kroniek van Napjus’. Haagsma bevestigt, bevraagt of brengt aanvullingen uit het boek van Napjus, waarbij hij netjes verwijst naar de betreffende pagina van de kroniek van Napjus.

Zo schrijft Haagsma ‘Tot 1714 was er op de Marktstraat nog eene diepe put, en wel volgens Napjus, op het westend, wat wel eene vergissing zal zijn. Immers, op de kaart van 1616 staat eene naar ’t schijnt overdekte pomp, vlak voor de kleine kerk – of Hofstraat. Maar, zegt Napjes, om voldoende redenen heeft de regering de stad dezelve laten dicht maken en dammen.’

De bewoners van de marktstraat

Nadat de geschiedenis is verteld, gaat Haagsma in op de bewoners van de huizen aan de Markstraat, lijsten met namen zijn gemaakt, van personen die op de marktstraat hebben gewoond, die er huizen hebben gehad zonder dat blijkt welke panden zij bewoonden of aan hen toebehoorden. Een van de lijsten begin al met personen die leefden in de 16e eeuw. Het boek eindigt met een lijst aan het archief van de buurtvereniging, en de leden van de buurtvereniging.  

Zelf het boek inkijken of een ander archiefstuk? Mail naar archief@sudwestfryslan.nl om een afspraak te maken.

Cultuur Historisch Centrum De Tiid maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae